search engine, search results, google

Cum ajungi pe prima pagina in cautarile din Google?

S-a demonstrat ca mai mult de 75% din cei care cauta in Google nu dau click pe urmatoarea pagina. Asta inseamna ca e foarte important sa ajungi pe prima pagina cu afacerea ta. Dar cum faci asta?

Marea majoritate a celor care cauta nici nu se uita la adresa site-ului web, ci doar vor sa se asigure ca cuvintele pe care le-au scris in bara de cautare se afla in context. Asta ne spune multe, nici nu e nevoie sa inveti algoritmii care stau in spatele motoarelor de cautare, ci e necesar sa stii ca ceea ce este important este textul pe care il scrii in paginile website-ului tau. Este el reprezentativ pentru businessul tau? Contine cuvinte cheie pe care clientii tai le-ar cauta pe internet? Daca tu ai o exprimare prea tehnica si nu vorbesti limba clientilor tai, atunci cum crezi ca acestia te vor gasi la nevoie? SEO (Search Engine Optimization) depinde de foarte multe lucruri, insa cel mai important este continutul paginilor website-ului pe care il deti.

Hai sa vedem ce trebuie sa stii ca sa ajungi pe prima pagina in cautari:

Alege cuvintele cheie importante pentru potentialii tai client

Ce trebuie sa determini tu cel mai repede este pentru ce “cuvinte “ sau grupuri de cuvinte vrei sa fi gasit cel mai repede in cautari, pe care potentialii tai client le cauta.

Sa iti dau un exemplu, sa zicem ca ai o afacere care se ocupa de instalatii sanitare in Cluj. Daca ai urmari cuvinte gen “ cum pot desfunda o chiveta” nu cred ca te-ar ajuta foarte mult, pentru ca e clar ca cei care cauta asa, incerca sa faca acel serviciu singuri si nu vor apela la serviciile tale.

Insa daca scrii de exemplu la servicii ca te ocupi si cu” defundarea chiuvetleor si a canalizarii” e mai mult ca sigur ca iti va aduce pe website clienti interesati de acest serviciu. Mai mult daca scrii si locatia unde poti presta serviciul respectiv, e clar ca cineva din Cluj care are nevoie sa isi desfunde chiuveta si cauta pe “net” ajutor, va ajunge pe websiteul tau si te va suna.

Ca si sugestie, daca oferi servicii pentru mai multe locatii, pot fii trecute in context, pentru a putea aprea in cautarile serviciilor respective din zona de unde te cauta potentialul tau client.

Verifica competitia

Acuma ca ai stabilit care sunt cuvintele tale prioritare care sa apara in cautari, haide sa vedem ce “zice” competitia ta. Bineinteles ca, daca vrei sa deschizi un mic supermarket care se afla pe strada sau chiar vis-à-vis de un Lidl spre exemplu, e aproape imposobil sa iti mearga bine, atunci cand te compari cu un brand international.

Insa ca sa iti faci o idee unde te aflii cu afacerea ta, trebuie sa pricepi tot ansamblul antreprenorial in care te vei clasa. Asa ca iti sugerez sa cauti chiar tu in Google cuvintele pentru care vrei sa fii si tu in prima pagina in cautari si vezi cine este deja aici.

Daca tot ce vezi aici sunt nume dintre marile branduri de talie nationala sau chiar mondiala, atunci te anunt ca va fii foarte greu sa ajungi acolo alaturi de ei, asta daca tu detii o afacere care fie e la inceput, sau nu e chiar asa de mare.

Sa ne uitam la exemplul urmator, cautam “asigurari auto”

Toate rezultatele sunt de la firme de asigurari mari si cunoscute Groupama, Generali. Acesta este un semn clar ca cine cauta sa isi incheie o polita de asigurare va alege sigur sa lucreze cu un brand cunoscut. Iar cine vrea sa ajunga pe pagina 1 cu acesti competitori va avea mari batai de cap, chiar daca e un expert in SEO.

Asigura-te astfel ca iti iei notite despre site-urile care apar pe prima pagina pentru cuvintele pentru care doresti si tu sa apari in cautari, daca mai mult de 50% dintre cei care se afla acolo sunt mari branduri, atunci incearca sa gaseti alte cuvinte si sa abordezi alta strategie.

Daca ai gasit cuvintele potrivite, sau frazele dupa care vrei sa fii cautat atunci urmatorul pas este sa introduci aceste cuvinte sau fraze in textul din website-ul tau. Dar textul trebuie optimizat, nu doar sa il “inghesui” as afara sens, ci vrei sa il introduci intr-un loc care sa fie cel mai de impact pentru potentialii tai client.

Un continut de calitate

Odata ce ai reusit sa iti aduci potentialii clienit pe site-ul tau, e de datoria ta sa ii si transformi in clientii tai. Pentru a reusi sa introduci cuvintele cheie in context acolo undele ele creaza maxim interes cititiorului ai nevoie de o optimizare si o strategie clara a textului tau din intreg site-ul, pentru a te asigura ca vei ajunge pe prima pagina in Google.

Cand iti umplii paginile cu context inovativ si original, te asiguri ca potentialii clienti au un motiv intemeiat de a sta cat mai mult pe paginile website-ului tau si poti creste acest potential ca ei sa petreaca mai mult timp pe fiecare pagina. Acesta este un factor masiv pe care Google il masoara pentru indexarea paginilor.

Daca un potential client ajunge pe website-ul tau si nu petrece aici mai mult de 2 secunde, atunci pentru Google este de inteles ca contextual paginilor tale nu este unul de interes si ca si rezultat, Google o sa acorde website-ului tau o pozitionare mai joasa, ceea ce inseamna mai putin trafic organic.

Trebuie sa te asiguri ca textul din website este citet, intelegibil, este atractiv si ii face pe potentialii tai clienti sa aiba un motiv sa citeasca pana la capat.

Totodata fii atent ca ceea ce scrii in contextul website-ului tau sa fie exact ceea ce cauta potentialii tai clienti, adica cuvintele cheie sau chiar frazele cheie.

De exemplu, ai gasit acest articol in urma cautarii cuvintelor “cum sa ajung pe prima pagina din Google”, sau dupa o cautare aproximativa a acestor cuvinte, ca si rezultat , acest articol este concentrat spre a-ti furniza toate detaliile de care ai nevoie sa ajungi pe prima pagina. Daca am fii inceput sa discutam despre cum sa faci reclama pe Youtube, probabil ca deja ti-ai fii pierdut interesul in a citi pana la capat.

La fel gandesc si clientii tai asa ca trebuie sa te concentrezi sa scrii in contextul websiteului tau un text relevant.

Backlinks (backlink-uri)

Ceea ce se intampla in “spatele” websiteului tau este la fel de important ca si ceea ce potentialii tai clienti pot vedea. Asa numitele backlink-uri sunt de fapt mentioari ale website-ului tau pe alte website-uri, ele reprezentand un vot de confidentialitate pentru Google, adica “puncte” in plus pentru a castiga traficul organic dorit.

Oricum, nu vrei doar sa fi mentionat oriunde pentru website-ul tau, ci vrei sa ai mentionari de calitate si totodata relevante. Asta poate fii una dintre cele mai grele lucruri legate de SEO ( optimizarea motorului de cautare). Pentru ca cere mult timp si pentru ca trebuie facuta cu atentie, mentionarile website-ului trebuie sa fie relevante, nu la intamplare. Daca spre exemplu, tu vinzi asigurari, ca in cautarea de mai sus, si vei aparea pe un website care se ocupa cu retete de prajituri, atunci Google nu gaseste aceasta conexiune relevanta si ca atare nu o ia in considerare.

Securizarea backlink-urilor de pe domenii cu autoritate ridicata este una dintre cele mai eficiente modalitati de a-ti imbunatati clasamentul. Desigur, obținerea acestor backlinkuri nu este usoara. Autoritatea domeniului se bazează pe un scor de la 1 la 100; cu cat scorul tau este mai mare, cu atat este mai buna autoritatea domeniului.

Atunci cand domeniile de înalta autoritate se conectează la paginile tale web, aceasta creste reputatia și autoritatea website-ului tau.

O modalitate de a obține backlink-uri catre site-ul tau web este sa ajungi la site-uri web autorizate din nisa ta și sa intrebi daca poti trimite o postare de invitat pe site-ul lor.

O postare de invitat este pur și simplu in care scrii un articol ca „Invitat” si este postat pe un site web extern.

Articolul pe care il scrii pentru site ar conține un link in acesta care leaga inapoi catre site-ul tau web.

Este destul de complicat si complex acest procedeu, de aceea pentru aceste backlinkuri se poate apela la un specialist SEO. Ideea este ca mai mult de 55% dintre site-uri nu se ocupa de aceste backlink-uri si asta face diferenta pentru a ajunge pe prima pagina in cautari.

Functionalitatea Website-ului

In cele din urma ca sa ajungi pe prima pagina, website-ul tau trebuie sa fie SEO-prietenos si sa ofere o experienta excelenta pentru utilizator (UX). Asta inseamna remedierea problemelor care apar, de exemplu “broken links”, optimizarea structurii si cresterea vitezei de incarcare. In plus va trebui sa te asiguri ca site-ul tau indeplineste cerintele Google pentru prima indexare pe mobil.

Sugestie : designul web receptiv este un mod usor si eficient de a realiza acest lucru. Facand site-ul web intuitive si logic esti pe drumul cel bun. Un design elegant poate imbunatati cu siguranta un site web, dar functionalitatea acestuia trebuie sa fie pe primul loc. Gandeste-te la structura site-ul tau ca la o fundatie, fara ca ea sa fie solida, totul se poate destrama.

Asigura-te ca utilizatorii navigheaza cu usurinta in website, chiar daca ei se afla pentru prima oara aici. Prin mentinerea unui site web intuitive, usor de utilizat si complet functional ai deja elementele de baza  cu care poti ajunge pe prima pagina in Google.

Ajungi pe prima pagina in Google! Dar inceraca sa si ramai acolo…

Pentru ca nimic nu dureaza o vesnicie, se pare ca mai ales in tehnologie totul este foarte schimbator. Google urmareste mereu care sunt comportamentele si tendintele utilizatorilor sai incercand sa improvizeze mereu pentru a ii multumi. De aceea site-ul tau trebuie sa fie mereu verificat, acutalizat, sa ii cauti mereu un context nou si la fel ca si Google ar trebui sa urmaresti care este cererea clientiilor tai, iar in functie de asta sa te asiguri ca ai tot ce ei cauta inclus in website-ul tau. Iti urez success!

Sugestie: daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa intrebi un specialist in domeniu, ne poti suna sau ne poti scrie aici.

RO